Jedan od uzroka problema u ponašanju pasa

 

Jedna od najvećih prednosti i mana interneta je to što je dostupan svima. Tako svakoga dana možemo videti savete velikih stručnjaka za život i svet koji nam govore kako da se oblačimo, šta da jedemo, kako da budemo srećni, zašto treba da budemo strpljivi, kako da naučimo našeg ljubimca da nas sluša itd. Svi muškarci su stručnjaci za sport i svaki od njih treba da bude selektor, dok svaka žena zna pravi put do muškarčevog srca. Da li je i Vama muka od toga? Zapravo, sve bi to bilo u redu da prihvatanje ''nekog saveta'' ne dovodi do kobnih posledica. Pas Vas ne sluša? Udarite ga! Pas skače na goste? Opet ga udarite! Pas napada druge pse u šetnji? Ma, udaraj ga dok ne posluša!

Ova filozofija je nastala skupljanjem drevnih metoda ljudskog društva u jednu veliku celinu. Svakako, svi mi se naparfemišemo kada smrdimo, popijemo vodu kada smo gladni i jedemo slatko kada smo žedni. Šta, nije tako? Znači, mi se okupamo kada smrdimo, jedemo kada smo gladni i pijemo kada smo žedni? Da, upravo tako. Zašto onda primenjujemo silu kada želimo da oblikujemo ponašanje naših ljubimaca? Upravo zato što je pogrešno tumačenje svakog problema koje,kao fokus, stavlja promenu posledice umesto eliminisanje uzroka. Primer: Vaš pas je nervozan kad je gladan. Da li to znači da treba da ga disciplinujemo kad je nervozan ili da ga nahranimo i otklonimo uzrok? Životinje su živa bića i imaju potrebe, baš kao i mi. Ukoliko se zadovolje njihove potrebe smanjuje se verovatnoća za neželjenim ponašanjem.

Primenom sile možete postići poslušnost Vašeg krznatog drugara, ali samo zato što će svako radije izabrati poslušnost nego kaznu. Ukoliko je Vaš ljubimac pod stresom, to će vremenom prerasti u anksioznost i loše uticati na njegovo psihofizičko zdravlje. Treba istaći da svako izlaganje stresu povećava verovatnoću za pojavljivanje problema u ponašanju, koji mogu da rezultuju i ujedom.

Niko nije sagradio kuću preko noći, kao što niko nije vaspitao ljubimca za dan. Kako biste bili dobar uzor svom drugaru treba da se naoružate strpljenjem i dobrom voljom i polako, stitnim koracima, doći ćete do cilja. Ključ je nagrada na svakom dobro odrađenom zadatku i izostanak nagrade na svakom pogrešnom koraku. Da, tako je prosto.

 

 

Add comment


Security code
Refresh