Zašto moj ljubimac jede travu?

 

Sigurno ste se nekada zapitali: “Zašto moj ljubimac jede travu?” Istina jeste da ne postoji jasan razlog! Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovo, naizgled, čudno ponašanje, ali nijedna ne daje konačan odgovor…

Ono što znamo jeste da je mala količina trave potpuno bezopasna navika savršeno zdravog psa ili mačke.

Jedno od najčešćih objašnjenja ovog ponašanje jesu stomačne tegobe. Jedna od teorija tvrdi da trava zapravo izaziva iritaciju želuca, što zatim uzrokuje povraćanje. Nakon toga, smatraju neki stručnjaci, životinja ne oseća tegobe.

Takođe, moguće je da ljubimac traži određenu biljku kako bi nadomestio određene hranljive materije koji mu nedostaju i koje ne dobija u svojoj normalnoj ishrani. Trava sardži bitne hranljive materije koje mogu nedostajati psu ili mački u svakodnevnoj ishrani, kao što su vlakna, minerali i digestivni enzimi.

Ponekada, naročito psi, jedu travu jer im je prosto dosadno, što se često uočava kod onih ljubimaca koji žive u dvorištu.

Međutim, ukoliko primetite da vaš ljubimac jede travu više nego uobičajeno potražite pomoć stručnog lica. Veterinar će utvridti da li ljubimac ima zdravstvenih tegoba ili je u pitanju normalno, mada malo čudno ponašanje.

 

 

Preuzeto sa sajta zivotinje.rs

Add comment


Security code
Refresh