Šetanje pasa

Svi psi bez obzira na veličinu ili rasu trebaju imati redovne dnevne šetnje i jače aktivnosti kao što su istrčavanja, ukoliko to situacija dozvoljava.

Šetanje pasa je važan ritual u održavanju njihove psihičke stabilnosti. Pas je po svojoj prirodi šetač/putnik po instiktu. Kako kaže Cesar Millan, Šaptač psima: "Za vašeg psa, vaše dvorište je kao velika posuda za ribe u kojoj je on zarobljen. Ribe plivaju, ptice lete a psi hodaju. Imati psa ne bi trebalo biti samo ispunjenje naših ljudskih potreba, mi bismo trebali pružiti našim psima ono što im je instiktivno potrebno."

Da bi pas bio psihički stabilan, vi kao vlasnik morate ga voditi u dnevne šetnje u kojima oslobađa fizičku i mentalnu energiju. Šetanje pasa je takođe neophodno i kako bi naši dragi ljubimci ispunili svoj zahtev za potragom hrane. Ponekad nas loše vreme odvraća od izlaska u šetnju, ali njima je i tada potrebna naša pažnja i aktivnost. Pored osnovne potrebe, druga prednost šetanja ljubimca je povezivanje vlasnika i psa, radi kasnije bolje saradnje.

Dnevno šetanje pasa treba prilagoditi njihovim potrebama. Psi sa puno energije trebaju hodati duže vreme od manjeg psa. Sat vremena šetnje će vam pomoći sagoreti višak energije kod većeg psa, a pola sata hoda može biti dovoljno za manjeg ljubimca. Ukoliko je pas veoma hiperaktivan, to može značiti da ne dobija dovoljno vežbe. Ako je i nakon duge šetnje još hiperaktivan zapitajte se kako je izgledala šetnja i uočite da li je potrebna promena rute šetnje i nivoa aktivnosti za vašeg ljubimca.